joi, 30 ianuarie 2020

ANAF - V.day

Azi mi-am facut curaj sa ma duc, ca omu' contribuabil, la ANAF. M-am incarcat de pozitivitate (energie, cum se zice) si m-am indreptat spre locatie. Locatia e relativ aproape (un factor important, considerand ca sunt extrem de comod), deci m-am convins.
Se stie™ ca la ANAF faci minim 3 bounces intre birouri pana ajungi la cel corect. Asta insa nu-ti garanteaza ca-ti si rezolvi scopul vizitei, dar macar e cel corect. Durata variaza: depinde de zodie, configuratia stelara din noaptea precedenta si, foarte important, nivelul de nervi pe care-l acumulezi in acest quest. Cu cat creste, dureaza mai mult. De aia.
Cu eficienta-n frunte, am decis sa incerc sa bat sistemul si sa merg direct la biroul la care mi-am rezolvat problema ultima data, pe un quest similar. Dar, ce sa vezi, surpriza (not really...), nu a mers - nu e cel corect!
Asa ca m-am dus la o alta adresa, la mansarda (nici nu stiam ca e si mansarda acolo, TIL). First bounce!
O tanti ocupata (mai ocupata decat prima) mi-a explicat ca tre' sa ma duc, de fapt, in holul principal. Locul pe care oricine ajunge la ANAF face orice ca sa-l evite.
De ce? Pentru ca acolo e asa:
- aglomeratie
- lipsa de organizare
- oameni nervosi
- oameni nervosi care defuleaza ("comunisti" si "needucati" zboara regulat pe acolo)
- hackeri care incearca sa sparga sistemul
Cum care sistem? Sistemul in care te duci la ecranul care livreaza tickete de ordine in functie de cele 5 categorii de probleme pe care ai vrea sa le rezolvi. Ceea ce e aiurea, pentru ca la ANAF ai minim 20 de probleme doar tu, un individ - si asta inainte sa ajungi la ei!
Bun, incerc sa ma gandesc la ceva care sa nu fie totusi generic (ergo, cu coada de asteptare lunga), dar nu gasesc decat ceva care suna relativ similar cu obiectivul questului meu. Iau un bilet si ma duc "mai incolo", resemnat: 7 persoane in fata. Hai ca n-o fi asa de rau!
BTW, second bounce!
In acest moment am dat de primul hacker: o tanti mai in varsta statea langa aparat si apasa pe toate cele 5 butoane de pe ecran, consultand numarul de persoane care sunt in fata (afisat pe ticket) si incercand sa "prinda" pe cel mai mic. Din injuraturile suprimate in soapte ale respectivei, concluzionez ca "peste tot e coada lunga". Ajuta la resemnare. Capra vecinului.
Realizez (datorita hackerului mentionat) ca sunt sanse mari ca cele 7 persoane din fata sa fie, intr-un procent mare, "imaginare". Si am dreptate: in mai putin timp decat credeam sar peste 3-4 care nu raspund la apel si ma pregatesc, ca urmez...
Dar apare o alta hackeritza, incearca sa se bage in fata la orice coada, pufaie si flutura parul. E insotita de unul care se uita "prin zona", aratand catre diverse cu degetul. Cu degetul mijlociu.
Din fericire, nu incearca la "coada mea". Stupid conversation avoided.
Oricum, ca si hint: daca exista cineva cu un maldar mare de hartii in fata, durata interactiunii cu ANAF-ul prin gemuletul minuscul al ghiseului va fi mare. Garantat.
Si bineinteles ca apare un cuplu cu un maldar de hartii, care tocmai "n-a terminat" la celalalt ghiseu si se pune in fata. Intervin. N-au decat o intrebare. Sa-i cred? Hai ca sunt crestin azi... ii las.
Da, a durat putin.
Vin eu, spun ce vreau. "Nu e bine. Mergeti la ghiseul 6. Vorbesc cu colegul si va cheama el." Eu eram la ghiseul 4. Cumva, voiam la 5 (hi #mumu!).
Third bounce!
Vine unu, se baga in fata, mai pierd 10 min. Calm... calm... nu prea functioneaza. Incep sa empatizez cu cei care tipa "comunisti". Da, inca mai sunt. Sunt altii.
Dar, hai, ca termina! Gata.
ANAF: "ia hartia asta, faci X si Y. vii dupa 3 zile si iei alta hartie. nu, nu se poate online. nici notificare. si nu merge nici POS." (am scris fara litere mari la inceput de propozitie. stiu. intentionat.)
In fine, consider questul 90% terminat, am destule informatii sa-l termin de acasa.
ANAF, sper ca ne vedem niciodata, Also, repara in pana mea POS-ul. S-ar putea sa fie cel mai important POS din tara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu